2022. november 26., szombat

Az SACD, a csoda (Philips SACD 1000)

 

Az előbbi cikkben a szobai képen láthattok egy szürke dobozt az állvány alján. Ez a készülék egy SACD lejátszó. Fiatal barátaim joggal kérdeznek rá, mi a fene ez? Egy DVD lejátszó? Igen. CD lejátszó?Igen. SACD lejátszó? Mi az? És miért írom róla azt, hogy a csoda? Na, egy újabb vén csotrogány a mai zene lejátszók mellett....

Az SACD játszók alapszabványát 1999-ben fektette le a két audio óriás a Philips és a Sony a CD lemezek leváltására. De mi volt ennek az értelme, hiszen a CD lemezek akkoriban jól fogytak?

Az ok egyszerű volt, a profit, hiszen egy új formátumból ugyanazokat a zenéket újra el lehet adni. A sors fintora, hogy ezt az eredetileg nagy felbontású formátumot az MP3 szorította ki kb. 2009 után. Pedig a mérnökök beleadtak apait anyait:

  • kétrétegű hibrid lemez a CD kompatibilitás megtartása miatt.

  • extrém nagy mintavételezési frekvencia 2,8224 MHz(!) 1 bites DSD (Direct Stream Digital) DA átalakító.

  • 4,7 GB kapacitású lemez szemben a CD 700 MB-val.

  • lehetőség 5.1-es térhang rögzítésére

  • van kétrétegű SACD is 8,5GB kapacitással a többcsatornás rögzítéshez.


Sokan nem tudják, hogy ez a DSD rögzítés az őse a mostani szuper modern nagy felbontású DSD felvételeknek.

A nagy lemez kiadók lelkesen beleálltak az üzletbe(miért is ne?) és a formátum elfogadása után sorra jelentek meg az SACD kiadványok. Már dörzsölték a kezüket az óriási nyereséget számolgatva, amikor egy nyomorúságos tömörített formátum, az MP3 adott nekik egy óriási sallert:-)

Ami utána történt ahogy mondják már történelem.

De térjünk vissza az SACD-re, illetve a kérdésre, hogy miért csoda? Véleményem szerint ez az utolsó olyan formátum ami amellett, hogy a profit reményében lett kifejlesztve, egy óriási minőségi ugrást is hozott a felhasználóknak. Sajnos túl későn jött és túl lassan lett bevezetve, ez és a felhasználók használati szokásainak a megváltozása nyírta ki. Szerencsére azért ha akarunk egész nagy választékban találunk SACD lemezeket a piacon, kb.6000 cím elérhető jelenleg. Csak találj SACD lejátszót....

Új példányok már csak extrém drága high-end készülékek képében léteznek. Megnyugtató, hogy legalább ezek képesek a formátum teljes kapacitását kihasználni.(Accuphase, Marantz, a legendás Meitner Audio, valószínűleg a világ legjobb SACD futóművével és DAC-jával, hát ez A csoda)

 Nálam a csoda egy Philips SACD 1000 képében toppant be a 2011-ben. Akkor már bagóért meg lehetett venni, egy barátomtól vettem aki SACD fronton tovább lépett. Vettem néhány SACD albumot is, ebből az egyik már rekord áron megy az e-bay-en, valószínűleg az egyik legjobb befektetésem volt.

Szóval bekötöttem és lőn varázslat. Nyilván az akkori rendszerem a tudását nem tudta kiaknázni, de már itt hallható volt, hogy egy óriási léptünk előre minden téren. Nem szeretném részletezni, mert mindenben jobb volt mint a CD. Szegény Micromega szomorúan a sarokba vonult. A legnagyobb meglepetés az volt, amikor az akkori házimozi erősítőmre rákötve, az alap hangsugárzókkal olyan hangot produkált, hogy éreztem a stúdió MAGASSÁGÁT. Minden molekula levegőt, minden megmozdulást, minden hanghajlítást. Egy alap házimozi rendszeren!


 

Egyszerűen elképesztő volt. Máig ott cseng a fülemben a hang. Ott ültem az ülőgarnitúrán és éreztem, hogy itt a mennyország.

Hát sajnos a mennyország elvonult 2 év múlva. Ennek az az oka, hogy a szerencsétlen lejátszó egy tervezési hibától szenvedett( a franc esne a mindent túlbonyolító Philips-es mérnökökbe) Ilyet még nem láttatok, a rendszervezérlő IC-t a lemezmechanika alá építették az idióták. Az eredménye az lett, hogy időről időre a hőre megfutott( lekapcsolta magát a magas hő hatására). Apukám szegény szakmányban javítgatta, de sehogy sem működött tökéletesen. Szerencsére Apukámnak volt egy képzett barátja, aki egy hűtőlemezzel ideiglenesen megjavította. Sajnos csak 2 évig húzta, utána az IC elhalálozott. 5eFt-ért adtam el egy lelkes rajongónak aki azt állította, hogy tudja a megoldást. Sok sikert kívántam neki és könnyes szemmel elengedtem. Az bosszantott a legjobban, hogy  Ed Meitner is ezt használta annak idején a világverő SACD lejátszónál, de ő is ezzel a hibával küszködött.Ja igen, az alkatrész készlete is nagyon jó volt, mindenhol márkás kondik, ellenállások figyeltek.

Egyszer lesz egy überdrága SACD-m az tuti!( A Meitner temészetesen)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A TANK új csapágya

  Ez csak egy nyúlfarknyi bejegyzés lesz, mivel „csak” a TANK új csapágyáról szól. A lényeg az , hogy megérkezett az Audiovault-tól a csapág...