2023. január 4., szerda

Egy kis kábel teszt.

 


Korábbi tapasztalataim alapján bebizonyosodott, hogy sajnos a hifi kábeleknek van saját hangjuk. Miért is sajnos?

Azért, mert ezzel a rendszer hangját könnyedén eltolják egy másik irányba és növelik a szinergia faktorok számát, ezzel bonyolítva az amúgy is bonyolult helyzetet.

Nagyon sokan legyintenek erre a témára még mindig, pedig könnyen demózható. Tipikus középkori gondolkodás, hogy amit nem tudok mérni azt nem hallom meg. Mivel a kábelek bemérése nem nemzetvédelmi szükséglet (szemben az atombombával, vegyi fegyverekkel stb.), ezért nem tudunk gyakorlatilag semmit a kábelek működési mechanizmusáról. Ez mondjuk egy kicsit erős volt, mivel a statikus paramétereket tudjuk mérni (ellenállás, kapacitás stb.) , de sajnos mivel egy dinamikus rendszerről van szó, ezért ezek a paraméterek túl sokat nem mondanak a kábel minőségéről.

A mai modern hifi vagy akár a High End legnagyobb problémája az, hogy az egyes szubjektív érzeteket (pl. térhatás, a zenébe való behúzás képessége, az érzelmek tolmácsolása) nem tudja egyrészt a alkatrész szintre lefordítani másrészt paraméterezni. A nagy cégeknek biztos van néhány mérési eljárás a tarsolyában amit titkolnak, de valójában megy a vakon tapogatózás persze egy jó adag marketinggel megfűszerezve.

Na ebbe a dszumbujban próbálj meg kábelt tesztelni!

Eme kis szösszenetet azért írtam, mert a munkahelyemen van néhány Kollégám, akik szintén ezt az ipart űzik és egyikük kölcsön adott két interkonnekt (készülék összekötő kábel) és egy fajta hálózati kábelt tesztelésre, amit ezúton szeretnék megköszönni. Fotót azért nem rakok fel, mert számomra kábelt fotózni egy rémálom, ami kép készült az egyszerűen vállalhatatlan.

Az interkonnekt kábelek az alábbiak voltak:

Kimber Kable Tonik a méltán nagy hírű kábel gyártó beugró áras összekötő kábele. A már megszokott háromfonatos VariStrand™ fonású és nagy tisztaságú réz alapanyagú kábel, jó minőségű RCA csatlakozókkal szerelve. Szépen van megépítve, profi munka.

Ára: kb. 65 000 Ft / 1 méter


Kácsa Audio Neotech NEI-3002 UPOCC kábellel szerelve(Ultra tiszta réz vezető) jó minőségű RCA csatikkal szerelve, ez utóbbi ha jól tudom DIY összerakás ez is patent összeszerelés.

Ára: kb.a kábel 22.360 Ft/méter+RCA dugók.


A hálózati kábel is DIY: Ölflex kábel illetve jó minőségű csatikkal van szerelve(aranyozott kontaktok, masszív ház stb.)

Ára: hát azt nem tudok mondani.


Mint látható, ezek egyáltalán nem High End kábelek, mégis sokat tudnak lendíteni a rendszer hangján. Mint minden teszt ez is szubjektív, ezért azt javaslom, hogy irány mutatásnak jó, de a kábelek hangját jól mutatja. A rendszer elemei: Shigaclone futómű, WM 8741 DAC, HTA30 erősítő, ProAc Response 2.5. replika. VanDamme interkonnekt,digitális kábel, Belden 9497 hangfal kábel. A kábeleket kb.10 órát járattam míg meghallgattam.


A Kimber kábele egy rendkívül nyugodt hangú, kiegyensúlyozott kábel. Nálam kissé belassította a zenét, ezért alapvetően egy izgága, kissé agresszív hangú rendszer kiegyensúlyozására tudom javasolni. Rengeteg részlet átjön a műsorból és hosszan hallgatható lesz a zene. A térhatás egészen jó, ha ez fontos valakinek(nekem nem:-))


A Neotech kábel: ez meglepetésemre a VanDamme kábeleim turbózott változata, mindenben egy kicsit többet nyújtott. Egyértelműen egy gyors kábel, egészen kiváló a ritmikája, a térhatása és a hangzási balansza is nagyon jó.

Szerencsére nem az a hifi hang ami elsőre lenyűgöz majd később fárasztóvá válik.


Ölflex hálózati kábel: nincs mit mondani egyszerűen bekötöttem és ott is maradt:-) Ha nagyon szeretném kivesézni akkor a normál PC csatlakozóhoz képest sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb a hangja, mindenből többet ad, de nem telepszik rá a karaktere a rendszerre. Vicces kimondani, de bizonyos szempontból High End erényeket mutat vagyis engedi a rendszert kifutni. Sok szempontból a nálam abszolút csúcsnak tartott AN ISIS hálózati kábelre emlékeztet.


Összefoglalva, ezek a kábelek nem hoznak megváltást, de az átlag RCA gatyamadzagokhoz képest messze jobban szólnak. Bármelyikkel jól járunk. Vásárlás előtti meghallgatás kötelező!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A TANK új csapágya

  Ez csak egy nyúlfarknyi bejegyzés lesz, mivel „csak” a TANK új csapágyáról szól. A lényeg az , hogy megérkezett az Audiovault-tól a csapág...