2023. október 16., hétfő

Úton a Valhallába. Valhalla koax digit kábel.

   Néhány hónapja megjelent a munkahelyemen a hifis Kollégám egy gyanús kábellel, amelyet csak lerakott az asztalomra és közölte, hogy hallgassam meg. Ennek a kedves invitálásnak nem tudtam ellenállni és persze némi küzdelem után bekötöttem a futómű és a DAC köze. Ja, igen ez egy koax digit kábel. Mi is az?


 

A történet lényege, hogy egy CD futómű és egy DAC között digitális jelek futkorásznak és ennek az átviteléhez szükséges egy hivatalos nevén SPDIF koaxiális digitális kábel. Ebből az SPDIF a Sony/Philips Digital InterFace, a digitális jel átvitelét szabályzó eljárás, a koaxiális a 75 ohmos impedanciájú (ami nem is mindig ennyi) koax kábelt jelenti. Legtöbbször legyintünk rá, hogy hát miért kell az egyesek nullák átviteléhez komoly kábel? Mivel ez a terület sincs még felfedezve, ezért a legtöbb hifista vesz valami olcsó kábelt, aztán összeköti a két készüléket, oszt jóvan. Szerencsére még hifi stúdiós koromban rengeteg kábelt teszteltünk és már akkor nyilvánvaló volt számomra, hogy ez az elképzelés bukta. Bukta, mert iszonyú sok múlik rajta, főleg a rendszer finomhangolásakor, illetve a benne lévő teljes potenciál kiaknázásához. Egészen más oldalát mutatja a rendszer egy korrekt kábelezéssel, de fontos észben tartani, hogy ettől nem fog kategóriákat ugrani hanem inkább a vacak kábelezéssel behozott torzítások, zajok stb. megszűnésével hallani fogod a valódi hangját. Ez kevésnek tűnik pedig valójában sok. Sok abból a szempontból, hogy adott esetben egy kiváló kábelezés átbillentheti a rendszer hangját pl. az audiophile kategóriából a High-End-be, de egy vacak hangú szerkezetből soha nem fog komoly készüléket faragni.(erre van másik eljárás) Egy jó kábel szett maradásra invitálhatja azt a komponenst, amelyet elkeseredésünkben eladnánk.

Szóval ennek fényében, mivel budget-ből hifizek,ezért szükségem volt egy olcsó, de jó koax digit kábelre. A választásom a Van Damme egyik mikrofon kábelére esett, amelyet nem különösebben reklámoztak, teszt sem volt nagyon róla, de mivel az interkonnektek beváltak rendeltem egy pár métert és Apukám legyártotta nekem. Így egységes lett a kábelezés kisjelű rendszerbe (Futómű-->DAC--> Előfok-->Végfok). Kiderült, hogy remek választás volt, mivel hozta a szokásos Van Damme kábel tulajdonságokat ,azaz friss, pörgős hang, kiváló ritmika, szép hangszerhangok, a térhatás nagyon jó lett. Szóval patent volt, na és boldogan hallgattam, amíg ez az „átok” új kábel be nem került a rendszerbe.

Végül is milyen kábel ez? Hát a címből már tudjátok, megint egy Valhalla kábelbe botlottam:-)

Mint később a barátom elmondta, egy bonyolult adás-vétel-csere után nekem kérte be ezt a kábelt mondván ha tetszik, akkor megveszem, ha nem akkor eladja. Isten áldja Őt!


 

Ez egy Valhalla CU-AU kábel volt, szerintem még csak nem is a csúcs kábelük, de ahogy bekötöttem, elkezdtem vakarni a fejem. Most mi van, nem hallok semmi eget rengető változást! Ilyen jól szól a Van Damme is. Persze megint elfeledkeztem a bejáratásról. Nagyon érdekes volt, mert egy darabig semmi nem történt. Majd kb. két-három óra múlva olyan érzésem volt, mintha hipertér ugrást hajtanék végre. Tudod úgy, amikor hirtelen elmosódik minden, elkezdesz száguldani, majd megállsz valahol a tér egy szögletében. Rád köszön a computer és közli, hogy megérkeztél. Körbenéztem és egy állomáson találtam magam, ahonnan autópályák sora indult. Nos az egyik autópálya a Valhallába vezető út volt:-) Gondolom van közöttetek olyan, aki már száguldozott német autópályán klassz autóval bőven 200km/h felett. Zene hallgatás közben ez jutott az eszembe(pl Mercedes S-Class csak azért nem Rolls-Royce, mert van ennél sokkal komolyabb Valhalla kábel is).Igazából nem volt a hangjában semmi kiemelkedő, mivel minden tulajdonságában klasszis volt. Egyszerűen eltűnt, beolvadt a rendszerbe, önmagában volt a szinergia. Önmagában egy világ. Mivel minden paraméterében kiváló, ezért nincsen semmi ami magára vonja a figyelmet. Ez csak az egészen klasszis rendszerek sajátja, amikor eltűnik a komponens és csak a ZENÉT hallod. Kevés cucc tud ilyet, ha belebotlasz valamelyikbe becsüld értékén. Ilyet még az életben nem hallottam, egyszerűen az állam koppant. Csak motyogtam magamban, mint egy elmebeteg- ez gyors, pokoli gyors, érthetetlenül gyors. Szegény Feleségem azt hitte elmeháborodott lettem, volt tapasztalata, mivel az egészségügyben dolgozott.

Újabb probléma kipipálva.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A TANK épül csak lassan, nagyon lassan......

 A TANK project nem akadt el, csak sajnos a hangkar brummos mint állat. Csekély szabadidőmben ezzel küzdök. Sajnos kiderült, hogy a kanadai ...