2023. április 10., hétfő

Ez már valami! Musician Pegazus DAC.


 

  Már régóta szerettem volna kipróbálni egy R2R DAC-ot, mivel nagyon sokan zengedeztek róluk a neten, hogy mennyire jó a hangjuk. Természetesen nem csak ez motivált, hanem az is, hogy a készülő új DAC-om is R2R alapú lesz, bár egy régi megoldású klasszikus IC-vel lesz megoldva (AD 1865). Kedves Kollégámtól a hétvégére kölcsön kaptam az egyik ilyen hírességet a Musician Pegazus-t.

  Először is tisztázzuk le mi a manó az az R2R DAC? A digital audio átalakítóknak végletesen leegyszerűsítve két fajtája létezik jelenleg, az egyik az úgynevezett túlmintavételezéses átalakítók illetve a hagyományos túlmintavételezés nélküli konverterek. A nevükben a működési módjuk, a túlmintavételezéses DAC-ok az eredeti hangminták közé egy matematikai eljárással (interpoláció) újabb mintákat illeszt és ezzel egy sor technikai problémát megold (nem szeretném részletezni, szerintem Számotokra ez unalmas lenne), de természetesen nincsen ingyen ebéd, ezért néhány új problémától szenvednek. Mára ezeket a problémákat sikerül egy nagyon alacsony szintre leszorítani, így egészen kiváló készülékeket lehet gyártani, költséghatékonyan. A saját Wolfson DAC-om is ilyen, nagyon drága készülékeket megszégyenítő hangja van, minimális befektetéssel.

  A másik nagy csoport a túlmintavételezés nélküli DAC-ok( NOS-Non Over Samping konverter). Ide tartoznak a régi CD lemezjátszók DAC-jai pl.TDA 1540,1541, AD 1865 és még sorolhatnám őket. Az Audio Note DAC-okban is ilyenek működnek, fantasztikus a hangjuk. Ezek is R2R DAC-ok voltak már.Mivel ezeknek a chipeknek a gyártása rendkívül költséges volt (pl. lézerrel kellett az ellenállásokat trimmelni, beállítani chipenként!), ezért előtérbe kerültek a később kifejlesztett túlmintavételezéses DAC-ok amelyek olcsón, jó hangot produkáltak. A mostani R2R DAC-ok már egy más eljárással, de hasonló elven működnek.

  Mi is az az elv? A lényege az, hogy a zenében rejlő információt hordozó biteket az R2R DAC két precíziós ellenállást használva alakítja át analóg kimeneti jellé. Az így megépített áramkört nevezzük ellenálláslétrának, mivel a két ellenállás (természetesen ezek több darabból vannak összeállítva) kapcsolása létrára hasonlít. Nagyon jó leírásokat találtok a neten ha érdekelnek Titeket a műszaki részletek pl itt.

  Szóval a hosszú hétvége első napján pénteken, kicsomagoltam a súlyos kis dobozt és beüzemeltem a csinos kis DAC-ot. Annyit fontos tudni, hogy gyakorlatilag minden létező bemenet és kimenet megtalálható rajta ami kell. RCA, XLR analóg kimenetek, optikai, koax, AES EBU ,USB digitális bemenetek, minden mi szem szájnak ingere :-) Tud gyakorlatilag minden létező formátumot, így nem okoz gondot az, hogy egy már meglévő komoly rendszerbe integráljuk. Nálam, mivel cd futóművem van, ezért csak a koax bemenetet használtam.

  Bekötése után néhány órával már látszott, hogy itt valami komolyság készülődik. Gyakorlatilag minden téren verte a Wolfson DAC-om ,ami nagy szó, mivel hosszú évekig még olyan DAC-ot sem találtam kereskedelmi forgalomban ami megközelítette volna.( tipikus, hogy a Quad 99 CDP-t anno megverte, pedig az akkor kb.400k HUF-ba került).

  De ha mindenben jobb, akkor miben:-)? Első és legfontosabb dolog a gyorsaság. Ebben egészen félelmetes, hasonlít a Valhalla kábelekre. Mivel gyors, ezért rengeteg apró részlet megjelenik, illetve akusztikus felvételeken a LEVEGŐT is. Egészen brutális az amikor érzed a barokk templom falaival keretezett valóságot. Sajnos nehéz ezt leírni, érzékeltetni, ezt érezni kell.

  A második dolog a szokásos hifi paramétereken felül az igazán jó High End készülékek korlátlanságának a megjelenése. Olyan ez mintha egy végtelen fekete lapra rajzolnánk. Nincs semminek sem határa, se dinamikának, se magas, se mély hangoknak stb. És miért fekete a lap, nos azért, mert a hangok, ahogy az életben is egy mély fekete sötétségből bukkannak fel és a buknak vissza. Ezt is át kell élni. Mivel a zajhatára a DAC-nak valószínűleg a felvételek zajszintje alá bukik, ezért itt már szinte minden nüansz hallatszik. A mesteri ennél a készüléknél az, hogy ezt beleintegrálja az egészbe és nem vágja az arcunkba. Valójában maga a készülék a háttérbe vonul és csak a ZENE és TE vagy. Ritka csoda ez.......

  A harmadik dolog a zenébe behúzó képesség. Na itt brillíroz a szerkentyű. Itt már nem tudsz háttér zenélni csak zenét hallgatni. Olyan szinten átjönnek az érzelmek, hogy a készülék fogócskát játszik Veled. Felkap és felemel az égbe vagy letaszít a mélybe. Egy lemezen belül megéled a poklot és a mennyországot. Aki komolyzene rajongó az érti ezt, de ha party zenét hallgatsz ott is átjön az az elementáris buli érzés, hogy én most jól akarom magam érezni és kirúgom a ház oldalát. Általában ha zenét hallgatok, valahogy a zene kapcsán elkalandoznak a gondolataim, de most tényleg a zenére tudok koncentrálni.

  A negyedik dolog, hogy a meghallgatott zenék napokon keresztül visszhangoznak bennem, a bennük lévő érzelmek, mondanivalók. Kedve lesz az embernek lemezeket vásárolni,felfedezni az előadókat, az új albumokat mivel mindent olyan mélységben mutat meg ami által megértjük a szerzőt.

  Reszkethetnek az amerikai és a nyugat-európai gyártók, ezt nehéz lesz megugorni elfogadható áron.(drágán mindenki tud jó készüléket gyártani, bár néha ez sem igaz), ezért szinte 100%, hogy belevágok az én R2R kalandomba, természetesen költséghatékony módon.

  A legdurvább az, hogy ezt egy 2020-ban alakult cég terméke mutatja meg Kínából. Ez az amit írtam az előző bejegyzésemben, hogy a kínaiak megtanulták hogyan kell High End készüléket gyártani, megértették, hogy lehet az alkatrészek nyelvére lefordítani az érzelmeket, ami a nagy titok.

 

 


Ezúton szeretném megköszönni a Kollégámnak a lehetőséget, mivel ismét a helyére került néhány dolog.




Ui: Ja és gyorsan vegyetek egyet, mielőtt felhúzzák az árát:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A TANK új csapágya

  Ez csak egy nyúlfarknyi bejegyzés lesz, mivel „csak” a TANK új csapágyáról szól. A lényeg az , hogy megérkezett az Audiovault-tól a csapág...